ZAKAJ NAS OB OKNU ZEBE?

Zastarela okna, ┼íkatlasta in vezana, so ve─Źinoma ┼íe brez tesnil, so netesna. Ko v hladnem vremenu sedimo ob tak┼ínih oknih ─Źutimo prepih in nas hladi, zebe. Dodatno se pojavlja prepih tudi pri slabo vgrajenih oknih in zastarelih izvedbah roletnih omaric. Stik med oknom in zidom ima ┼ípranje, ni bil zatesnjen. Zebe pa nas tudi ob oknih, ki ┼że imajo vgrajena tesnila, so tesna, vendar je njihova zasteklitev slabo toplotno izolativna; na primer: ┼íkatlasta in vezana okna samo z dvema lo─Źenima stekloma ali enojna okna s ┬╗termopan┬ź steklom, ki imajo ┼íe zelo visok koeficient toplotnega prehoda U=2,9-3,1 W/m2K.┬áV mrzlih dneh tak┼ína okna oz. stekla prepu┼í─Źajo navzven veliko toplotne energije. Zato ostaja temperatura notranje povr┼íine stekla sorazmerno nizka, kljub temu da je temperatura zraka v prostoru npr. 22 oC, notranje stene pa so sorazmerno tople. Ta velika razlika temperatur med notranjo toplo steno in notranjo sorazmerno hladno povr┼íino stekla lahko povzro─Źi cirkulacijo oziroma gibanje zraka od tople notranje stene na hladno steklo. Posledica je, da to nevidno kro┼żenje zraka ob─Źutimo kot prepih in hlad, ─Źeprav so okna in vrata zaprta! Ta ┬╗prepih┬ź je tem ve─Źji, ─Źim ve─Źja je omenjena razlika temperatur.

Obi─Źajno si pomagamo tako, da zrak v prostoru segrejemo na recimo 26 oC ali ve─Ź in potem to kro┼żenje toplej┼íega zraka ve─Ź ne ob─Źutimo kot hladen prepih. Na ta na─Źin pa seveda bistveno pove─Źamo toplotne izgube stavbe skozi okna in obodne stene in tudi porabo energije za ogrevanje. Ugotovljeno je, da se pri zvi┼íanju temperature zraka v prostoru z vsako stopinjo pove─Źa poraba energije za 5 do 7 % !┬áGospodarna in ┬╗zdrava┬ź re┼íitev tega nevidnega prepiha so edino sodobna tesna oz. energetsko var─Źna okna in toplotna izolacija zunanjih sten. Potrebno je namre─Ź dose─Źi, da je temperatura na notranji povr┼íini stekla ─Źim vi┼íja. Meritve so pokazale, da je pri zunanji temperaturi ÔÇô10 oC in temperaturi prostora +20 oC temperatura notranje povr┼íine stekla bistveno odvisna od kvalitete vgrajenega stekla. Pri navadnem ÔÇťtermopanÔÇŁ steklu s koeficientom toplotnega prehoda U=2,9-3,1 W/m2K je temperatura na steklu samo +8,4 oC, pri toplotno za┼í─Źitnem steklu z U=1,1-1,6 W/m2K pa je ta temperatura ┼że +13.8 do + 15,5 oC, pri izolacijskih steklih z U=0,4-0.8 W/m2K pa celo +16,8 do +17.3 oC.

Toplotno za┼í─Źitna stekla imajo obi─Źajno zgradbo 4-16-4 mm, in en nizko emisijski nanos na notranji strani notranjega stekla, v medstekelnem prostoru pa je hermeti─Źno zaprt ┼żlahtni plin argon. Zato stroka priporo─Źa zamenjavo zastarelih oken in pri novogradnji vgraditev energetsko var─Źnih oken. Primerjava toplotne bilance za povpre─Źno enodru┼żinsko hi┼ío poka┼że, da ob zamenjavi oken s ÔÇťtermopanÔÇŁ stekli z okni s toplotno za┼í─Źitno zasteklitvijo, npr.: z U=ca.1,1 W/m2K, toplotne izgube stavbe skozi okna lahko prepolovimo. Dodatne prihranke toplotne energije dose┼żemo, ─Źe na okna dodamo ┼íe na primer sodobne rolete, ki pove─Źajo tudi varnost in omogo─Źajo zatemnitev oziroma zastiranje in za┼í─Źito pred son─Źno pripeko. Stroka dalje ugotavlja, da menjavo dotrajanih in zastarelih oken na─Źrtuje dobrih 20 % stanovalcev, tako v blokih kot v enodru┼żinskih hi┼íah, ki si ┼żelijo izbolj┼íati svoje bivalno okolje (klimo v prostoru, za┼í─Źito pred hrupom, ve─Źjo varnost, prihranek energije, izgled stavbe in prostora, ipd.)

Slu┼żba za stike z javnostmi- Inles d.d. Ribnica 30.07.2004